VITEKRIST
Saturday, April 12, 2008
Vitekrist om Vitekrist
Vitekrist eller Vite Krist kommer från fornnordiskans Hvitekrist eller Hvítakristr och betyder helt enkelt Jesus eller Jeshuh som han heter på sitt eget språk, arameiska. Yeshua heter han på hebreiska. Ordet betyder frälsare.

Vitekrist kan delas upp i två ord Vite och Krist

I fornisländskan kallas han för Hvítakristr. Vite kan stå för färgen vit och Krist står givetvis för Kristus. Namnet användes på både Kristus och på de kristna. En anledning till att ordet vit finns där är att de nydöpta kristna gick i vit klädnad den första veckan efter dopet som en symbol på att de nu tillhörde Vitekrist. Deras dopdräkt var dessutom en vit fotsida klädnad.

Detta är en biblisk sed att gå i vita kläder. Vita kläder symboliserar renhet och änglarna i bibeln hade ofta vita kläder. Några andra exempel från Bibeln;

"Dock kan hos dig i Sardes nämnas några få som inte har fläckat sina kläder; och dessa skall vandra med mig i vita kläder, ty de är värdiga därtill."(Upp3:4)

"Sedan fick jag se en stor skara, som ingen kunde räkna, en skara ur alla folkslag och stammar och folk och tungomål, stå inför tronen och inför Lammet; och de var klädda i vita, fotsida kläder och hade palmer i sina händer. [...] Och en av de äldste tog till orda och sade till mig: Dessa som är klädda i de vita, fotsida kläderna, vilka är de, och varifrån har de kommit?
Jag svarade honom: Min herre, du själv vet det. Då sade han till mig: Dessa är de som kommer ur den stora bedrövelsen, och som har tvagit sina kläder och gjort dem vita i Lammets blod. "(Upp7:9ff)

Jesus eller Vitekrist själv avbildades på vikingatiden ofta i vita kläder vilket även det kan ha bidragit till namnet.

Vitekrist som i ordet vite

En annan förklaring till ordet är att ordet vite betyder straffpåföljd, påföljd, straff, böter, plikt.

I den gamla nordiska religionen var spådomen om Ragnarök, världens undergång, en central del. Ragnarök börjar med fimbulvintern, en tre år lång vinter utan sommar. Därefter börjar kriget mellan jättarna och asarna på på Vigrids tusenmilaslätt. Bergen rämnar och haven störtar in över land. Balder blir så småningom ledaren

I den nya tron blir det Vitekrist som blir Herre. Slutstriden kämpas på Harmageddons slagfält och om Vitekrist står det;

"Och han var klädd i en mantel som var doppad i blod; och det namn han har fått är Guds Ord.

14. Och honom följde, på vita hästar, de himmelska härskarorna, klädda i fint linne, vitt och rent.

15. Och från hans mun utgick ett skarpt svärd, varmed han skulle slå folken. Och han skall styra dem med järnspira; och han trampar Guds, den Allsmäktiges, stränga vredes vinpress.

16. Och på sin mantel, över sin länd, har han detta namn skrivet: Konungarnas konung och herrarnas herre.

17. Och jag såg en ängel stå i solen, och denne ropade med hög röst och sade till alla fåglar som flögo fram uppe i himlarymden: Kom hit, församlen er till Guds stora gästabud,

18. för att äta kött av konungar och krigsöverstar och hjältar, kött av hästar och deras ryttare, ja, kött av alla, både fria och trälar, både små och stora.

19. Och jag såg vilddjuret och konungarna på jorden, med sina härskaror, samlade för att utkämpa sin strid mot honom som satt på hästen och mot hans härskara.

20. Och vilddjuret blev gripet, därjämte ock den falske profeten, som i dess åsyn hade gjort de tecken med vilka han hade förvillat dem som hade tagit vilddjurets märke, och dem som hade tillbett dess bild. Båda blev de levande kastade i eldsjön, som brann med svavel.

21. Och de andra blev dräpta med ryttarens svärd, det som utgick från hans mun; och alla fåglar blev mättade av deras kött. "(upp 19)

Med andra ord får de av jordens innevånare som inte följer Kristus betala vite därav namnet Vitekrist.

Vite Krist överlägsen Röde Tor

I konflikten mellan Röde Tor och Vite Krist så förlöjligades de kristna och de vita förknippades av de asatroende som veka, svaga och snälla. Den kristna tron visade sig dock vara den betydligt starkare och vann så småningom allt fler anhängare i Norden.

Idag härskar Vitekrist i Norden och det har Han gjort i över tusen år. Vitekrist hade många fördelar jämfört med den religion som härskade innan. De som trodde på Vitekrist fick en personlig relation med Gud. De kunde tala med Gud direkt och därigenom lära känna Honom, hans vilja och Hans väsen.

Genom Guds Ande fick de kristna också en direkt väg och förklaring av andevärlden. De kristna fick andlig auktoritet och kunde befalla demoner och bota sjukdomar.

Vitekrist förklarade skillnaden mellan ande och själ. Själen blev en del av människan och gjorde att förståelsen mellan det jordiska och det himmelska blev till allmän egendom. Vitekrist förklarade klart och tydligt vad som händer efter döden.

Inget av detta kunde asatron erbjuda på ett enkelt sätt och därmed var den dömd till undergång. Tron på Vitekrist minskade också ättekrigen, blodshämnden och gjorde att ett rättssamhälle så småningom kunde växa fram. Vitekrist räddade många liv på detta sätt.

Vitekrist representerade den personifierade godheten - en tilldragande livsbejakande och glädjefylld tro.

Må Vitekrist vara med dig!
Vitekrist om Vitekrist posted by Vitekrist @ 12:57 PM  
1 Comments:
  • At Wednesday, August 12, 2009 at 10:18:00 AM PDT, Anonymous Anonymous said…

    Antar att du varit för upptagen med att nöta förhud till "Den höga visan", för att ha hunnit med att läsa berättelsen om Kung Olavs möte med den rödskäggige. Skulle du läst detta, så hade du förstått hur det låg till med varför han drog sig tillbaka - och varför han kommer tillbaka i sinom tid.
    Tills dess, så kan du ju roa dig med att snacka med Gud och Jesus, men berätta inte om dessa diskussioner för någon i vit rock, med befogenheter att låsa in dig på psyket - din blogg är för komisk för att tystna!

    HEJ JEEEESUS! *Sten Frisk in da house, niggah!*

     

Post a Comment

<< Home
 
Jag har inte kommit för att sända frid, utan svärd. Matt 10:34
Vitekrist skräckhjälm
Previous Post
Archives
Psaltaren 110

Din makts spira skall Herren utsträcka från Sion, du skall härska mitt ibland dina fiender.

Villigt kommer ditt folk, när du samlar din här. I helig skrud kommer din unga skara framgent inför dig, som daggen kommer ur morgonrodnadens sköte.

Herren har svurit och skall inte ångra sig: Du är en präst till evig tid efter Melki-Sedeks sätt.

Links