VITEKRIST
Saturday, April 12, 2008
Fredssymbol - runa upp och ner
Fredsmärket eller fredssymbolen uppfanns för femtio år sedan. Den består av en uppochnervänd älgruna med en ring runt. Älgrunan,"Algiz" kallas även för Lebensrune, livsrunan och vänder man på den får man den s.k. Todesrune,"Photobucket" dödsrunan. Den brukade användas förr på gravstenar för att markera dödsdatum när man begravde nazister. Så fredssymbolen blir ju lite makaber att gå omkring med i detta sammanhang.


Sydsvenskan skriver om fredssymbolen,

"Textildesignern Gerald Holmton i London, för övrigt vapenvägrare under andra världskriget, var mannen som gav världen det outslitliga tecknet.

Han lånade bokstäverna N för nuclear och D för disarmament ur det internationella semaforflaggsystemet och skrev in dem i en cirkel föreställande jorden – och så var saken klar."

Bokstaven N i semaforsystemet:N

Bokstaven D i Semaforsystemet:Photobucket

Sätter man samman fyra livsrunor får man ett kors vilket är Vitekrists symbol. Sydsvenskan snurrar till det hela när den påstår att fredsmärket skulle ha evigt liv. Jämför man den med korset så är ju korset en betydligt större symbol för evigt liv genom Vitekrist som dog på ett kors och genom detta gav oss alla möjlighet till evigt liv.


Relaterat:
Sofies Mode
Ikon med evigt liv
Fredssymbol - runa upp och ner posted by Vitekrist @ 8:46 AM  
4 Comments:

Post a Comment

<< Home
 
Jag har inte kommit för att sända frid, utan svärd. Matt 10:34
Vitekrist skräckhjälm
Previous Post
Archives
Psaltaren 110

Din makts spira skall Herren utsträcka från Sion, du skall härska mitt ibland dina fiender.

Villigt kommer ditt folk, när du samlar din här. I helig skrud kommer din unga skara framgent inför dig, som daggen kommer ur morgonrodnadens sköte.

Herren har svurit och skall inte ångra sig: Du är en präst till evig tid efter Melki-Sedeks sätt.

Links